Rickard \u00d6ste och Angeliki Triantafyllou har genom sina havrebaserade livsmedel lagt grunden till livsmedelskoncernen Oatly, och visat hur livsmedelsinnovationer kan spridas i v\u00e4rlden. Nu bel\u00f6nas de av Sveriges Ingenj\u00f6rer med landets finaste tekniska utm\u00e4rkelse och en prissumma p\u00e5 250 000 kronor.<\/strong><\/p>\n\n\n\n\u2013 Det \u00e4r en fantastisk \u00e4ra att f\u00e5 ett pris som s\u00e5 m\u00e5nga framst\u00e5ende svenska ingenj\u00f6rer f\u00e5tt tidigare. Jag \u00e4r verkligen stolt! s\u00e4ger Rickard \u00d6ste, Polhemspristagare 2021.<\/p>\n\n\n\n
Redan 1989 inleddes forskningen som ledde fram till en ny sorts havredryck som b\u00e5de kunde drickas och utg\u00f6ra bas i andra livsmedel. Drycken skapas genom en m\u00e4ltningsprocess d\u00e4r en patenterad enzymblandning bryter ned st\u00e4rkelsen i en blandning av vatten och havre. Enzymblandningarna styr s\u00f6tma, fyllighet och konsistens.<\/p>\n\n\n\n
\u2013 Det \u00e4r en stor \u00e4ra att f\u00e5 Polhemspriset. Innovation och nya tekniker \u00e4r oerh\u00f6rt viktiga f\u00f6r att skapa livsmedel med unika egenskaper och p\u00e5 s\u00e5 s\u00e4tt tackla de utmaningar som vi st\u00e5r inf\u00f6r globalt, s\u00e4ger Angeliki Triantafyllou, Polhemspristagare 2021.<\/p>\n\n\n\n
Rickard \u00d6ste betraktas som uppfinnare av havredrycken tillsammans med Angeliki Triantafyllou. Deras samarbete och den avg\u00f6rande vidareutvecklingen lade grunden till de produkter som i dag finns p\u00e5 marknaden. Innovationerna flyttade de havrebaserade livsmedlen fr\u00e5n h\u00e4lsokosthyllan till den b\u00e4sta placeringen i v\u00e5ra aff\u00e4rer, till restauranger och till m\u00e5nga m\u00e4nniskors kylsk\u00e5p. Oatlys produkter s\u00e4ljs i ett 20-tal l\u00e4nder och f\u00f6retaget \u00e4r sedan v\u00e5ren 2021 noterat p\u00e5 New York-b\u00f6rsen.<\/p>\n\n\n\n
\u2013 Det som b\u00f6rjade som ett f\u00f6rs\u00f6k att ge laktosintoleranta en ers\u00e4ttning till mj\u00f6lk har sedan utvecklats vidare och finns nu p\u00e5 en global marknad. Det visar hur stor potentialen \u00e4r f\u00f6r innovativa l\u00f6sningar inom livsmedelsindustrin, s\u00e4ger Ulrika Lindstrand, f\u00f6rbundsordf\u00f6rande, Sveriges Ingenj\u00f6rer.<\/p>\n\n\n\n
L\u00e4s mer hos Sveriges Ingenj\u00f6rer<\/a><\/p>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"PRISTAGARE POLHEMSPRISET 2021 Rickard \u00d6ste & Angeliki Triantafyllou Innovat\u00f6rer av havrebaserade livsmedel tilldelas Polhemspriset 2021 Rickard \u00d6ste och Angeliki Triantafyllou har genom sina havrebaserade livsmedel lagt grunden till livsmedelskoncernen Oatly, och visat hur livsmedelsinnovationer kan spridas i v\u00e4rlden. Nu bel\u00f6nas de av Sveriges Ingenj\u00f6rer med landets finaste tekniska utm\u00e4rkelse och en prissumma p\u00e5 250 000 […]<\/p>\n","protected":false},"author":3,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":{"_acf_changed":false,"footnotes":""},"class_list":["post-1682","page","type-page","status-publish","hentry"],"acf":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/polhemspriset.se\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/1682"}],"collection":[{"href":"https:\/\/polhemspriset.se\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/polhemspriset.se\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/polhemspriset.se\/wp-json\/wp\/v2\/users\/3"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/polhemspriset.se\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1682"}],"version-history":[{"count":7,"href":"https:\/\/polhemspriset.se\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/1682\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1733,"href":"https:\/\/polhemspriset.se\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/1682\/revisions\/1733"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/polhemspriset.se\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1682"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}