PRISTAGARE LILLA POLHEMSPRISET 2022

Tim Yngesjö

Bättre metod för 3D-kartor ger ingenjör Lilla Polhemspriset

Tim Yngesjö tilldelas Lilla Polhemspriset för sitt examensarbete om hur tvådimensionella satellitkartor kan göras tredimensionella. 3D-modeller av jordytan har många användbara tillämpningar som till exempel stadsplanering och projektering av infrastruktur.

Priset består av 50 000 kronor och ett diplom.

– Tim Yngesjö har tillämpat de allra senaste metoderna för maskininlärning för att ge volym åt platta kartor. Resultaten är slående och visar tydligt fördelarna med hans innovativa idé att använda AI-teknik på ett etablerat område, säger Ulrika Lindstrand förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Utgångspunkter i examensarbetet har varit satellitfoton och flygfoton med återgivning i 3D, som tagits fram med befintliga metoder för att skapa djupverkan. Maskininlärningen går till så att programmet tränas i att rendera nya 3D-bilder från dessa bilder tagna från luften eller rymden. Bilderna ska ge en återgivning som är så lik förlagan som möjlig, eller bättre. Det inlärda kan sedan tillämpas på andra bilder. Tim Yngesjös resultat visar att maskininlärning kan användas för att förutse och rendera korrekt djup i kartorna.

Tim Yngesjö växte upp i Nyköping, är 25 år gammal och tog examen från Linköpings Universitet 2021. Han skrev sitt examensarbete på Maxar International Sweden, där han också fick jobb direkt efter examen som mjukvaruutvecklare. Under studietiden tillbringade han ett år på Stanford University. Han bor i Linköping.

UR PRISKOMMITTÉNS MOTIVERING:

Examensarbetet visar på möjligheterna att använda inlärningsbaserad artificiell intelligens för att nyttiggöra de stora databaser som finns med 2D-data från satellitbilder. Yngesjös examensarbete är ett utmärkt exempel på hur AI-tekniker kan kombineras i etablerade domäner och på så sätt skapa betydelsefullt mervärde.

Examensarbetets titel: ”3D Reconstruction from Satellite Imagery Using Deep Learning”, Linköpings universitet.

Läs mer hos Sveriges Ingenjörer